Meet Monique // Team-assistent // vmbo

Wie ben je en waarom heb je gekozen voor het onderwijs?

Ik ben Monique en ben team-assistent op een vmbo-school. Waarom ik heb gekozen voor het onderwijs? Het kwam min of meer op mijn pad. Ik heb bijna 20 jaar in de grafische industrie gewerkt. Al zoekende naar een nieuwe baan stuitte ik op de vacature voor team-assistent op ‘mijn’ oude school. Dat is nu 14 jaar geleden. Het is een heerlijke baan met de nodige verantwoordelijkheden, afwisselende werkzaamheden en een fantastisch team waar ik onderdeel van mag zijn.

Wat zie je aan kansenongelijkheid in het onderwijs?

Dat zag ik bijvoorbeeld bij de buitenschoolse activiteiten zoals gezellig met de klas op stap waarvoor ouders een eigen bijdrage moesten leveren. Er waren helaas genoeg leerlingen die op dat moment niet mee konden omdat men het thuis niet kon betalen (of het er niet voor over hadden). Hartverscheurend dat je als leerling dan niet gezellig mee kon met je klasgenoten en eigenlijk gewoon buitengesloten werd, ondanks dat zij op school goed opgevangen werden.

Wat zou kansengelijkheid in het onderwijs kunnen bevorderen?

 Bijna alles, waaronder de buitenschoolse activiteiten, wordt door school betaald. We doen dit nu sinds een paar jaar en dat werkt goed. Ouders betalen geen vrijwillige bijdrage meer alleen een heel klein bedrag aan materiaal kosten. Er zijn geen grootse, meerdaagse excursies meer maar wel meerdere kleine excursies waar alle leerlingen aan mee kunnen doen.

Wat zou je je jongere zelf willen meegeven?

 Blijf jezelf. Doe wat JIJ leuk vindt. Volg jouw hart en niet datgene anderen van jou verwachten.