Over Kansengelijkheid in het Onderwijs

Kansengelijkheid in het Onderwijs is in 2021 opgezet door Aruna Hoofs, een vrouw met een missie.
Aruna is zelf direct na haar geboorte te vondeling gelegd en is daardoor van jongs af aan al afhankelijk van het systeem. School is een belangrijke plek voor haar geweest, zelfs zo dat ze na haar middelbare school de lerarenopleiding is gaan doen. Na haar opleiding is ze les gaan geven op het vmbo in Amsterdam.

Haar inzet is al voor veel leerlingen van betekenis geweest, maar ondanks haar persoonlijke inzet zag ze de kansen in het onderwijs niet gelijk verdeeld waren. In het voortgezet onderwijs werd het basisonderwijs veel verweten; ‘De leerling heeft een te laag advies gekregen’ bijvoorbeeld. Maar als ze in gesprek gaat met het basisonderwijs, blijken keuzes uiteraard gemaakt te zijn met veel liefde voor de leerling.

Niemand is het onderwijs in gegaan om de leerlingen expres te benadelen. De portretten die Aruna maakt, laten dit dan ook absoluut zien. Want de onderwijsprofessionals hebben stuk voor stuk enorme passie voor hun vak, een goed beeld van wat er mis is aan het Nederlandse onderwijssysteem, goede ideeën over wat de kansengelijkheid in het onderwijs kan bevorderen en wijsheden die ze met ons delen.

En alles in het belang van de leerling, want ‘het mooiste dat je een kind kunt geven is een kans’.