Wie ben je en waarom heb je gekozen voor het onderwijs?
Mijn naam is Johan en ik ben docent Duits en Nederlands op het vmbo. In 1980 was er genoeg werkgelegenheid in het onderwijs, nu nog steeds. Eigenlijk wilde ik archeoloog worden, maar daar was duidelijk minder werkgelegenheid. En ook docenten geschiedenis waren er veel. Vroeger op de middelbare school was ik best wel goed in de talen waardoor deze keuze voor de hand lag. Ik ben begonnen als invaller op verschillende scholen, al vrij snel veranderde invalwerk in een vaste baan.
Wat zie je aan kansenongelijkheid in het onderwijs?
Dat is er wel degelijk. We hebben een tijd gehad dat niet alle leerlingen mee konden op de meerdaagse excursie naar Duitsland omdat ze daar simpelweg het geld niet voor hadden. De eigen bijdrage was toen 189 euro en ouders gaven eerlijk aan dat ze dat niet hadden. Een paar jaar geleden kwam er vanuit school geld ter beschikking zodat alle leerlingen mee konden.
Daarnaast zie je een groot verschil in ouderbetrokkenheid. Aan het begin van ieder schooljaar hebben we een informatieavond voor ouders. Als mentor van een BB/KB-klas heb je vaker te maken met ouders uit een sociaal lagere klasse, alleenstaande ouders, ouders die moeite hebben met financiën en dan is de betrokkenheid ook wat minder omdat ze hard moeten werken voor een lager loon. Ben je mentor van een GL-klas is de ouderbetrokkenheid aanzienlijk hoger, dan komen ouders soms zelfs met z’n tweeën.
Wat zou kansengelijkheid in het onderwijs kunnen bevorderen?
De overheid zou wat meer voor ouders kunnen regelen. Alles rondom de schoolboeken is nu goed geregeld, je betaalt als ouder alleen een borgsom. De excursies worden nu betaald door school. Je krijgt overal toeslag voor, behalve op onderwijsgebied.
Wat zou je je jongere zelf willen meegeven?
Kijk wat je mogelijkheden zijn en probeer daar energie in te steken. En zorg ervoor dat er nooit sprake is van nalatigheid als het om je toekomst gaat.