Meet Max // Coördinator Facilities // vmbo en mbo

Wie ben je en waarom heb je gekozen voor het onderwijs?

Mijn naam is Max en ik werk bij de afdeling Facilities. Ik ben begonnen als conciërge bij het vmbo. Ik hoopte een bijdrage te leveren omdat ik zelf niet graag naar school ging en de leerlingen te motiveren en te helpen om dat wel te doen.

Wat zie je aan kansenongelijkheid in het onderwijs?

Kinderen en studenten die bijvoorbeeld denken dat ze nooit kunnen studeren omdat ze er geen werk in kunnen vinden, of omdat ouders denken dat ze veel hoger moeten gaan leren dan ze kunnen en geen ruimte voor sport of iets hebben. En geld kan een rol spelen.

Wat zou kansengelijkheid in het onderwijs kunnen bevorderen?

Meer kinderen van de lagere school informeren en dit doorzetten bij de middelbare scholen. Welke keuzes heb je te kiezen en wat kun je allemaal met je keuze bereiken. Ook de overheid zou een goede bijdrage kunnen leveren door ouders die het moeilijk hebben of zelf geen interesse hebben gehad in school of welke reden dan ook, te informeren welke mogelijkheden er zijn. Scholen hebben hier ook een grote rol bij, denk ik.

Wat zou je je jongere zelf willen meegeven?

Als je echt wat wilt, moet je jouw eigen weg daarheen zoeken en ook voor de hulp bij je zoektocht. Zie het als een spel en je weet even het antwoord niet.